İslam inancında önemli bir yer tutan Aşure, Nuh’un tufanından sonra ambarında kalan erzaklar ile karıştırılıp hazırlanan tatlı bir yiyecek.. Yani en eski tatlı geleneklerimizin yeganesi.. Gelin bu geleneği sürdürelim, aşure yapalım aşure tüketelim 🙂
Malzemeler;
- Yarım kilo Aşurelik Buğday
- 250 Gr Kuru Kayısı
- 250 Gr Kuru İncir
- 250 Gr Kuru Üzüm
- 5 su bardağı Toz Şeker
- 1 su bardağı Süt
- 3 yemek kaşığı Nişasta
- 1,5 su bardağı Nohut
- 1,5 su bardağı Kurufasulye
- 1 paket Karanfil
Süsleme için; Kuşüzümü, Ceviz, Toz Antepfıstığı ve Tarçın
Yapılışı;
Aşurelik buğdayı, Nohutu ve Kurufasulyeyi bir gün önceden aşure tenceresine alıp göz kararı ( aşağı yukarı üzerini 4 parmak aşacak kadar ) sıcak su ilave edip 10-15 dakika kadar kaynatıyoruz. Kaynattığımız malzemelerin yumuşaması için tencerenin kapağını kapatıp 1 gün bekletiyoruz. Ertesi gün yumuşamış buğday-nohut-fasulye nin üzerine kaynar su ilave edip pişirmeye başlıyoruz.. (Bunun miktarı göz kararı belirlenmeli yani istediğimiz kıvamı kattığımız su ile ayarlamalıyız, pişirme safhalarında ilave kaynar su ile istediğiniz kıvamda sulandırabilirsiniz. Ben yarım kilo buğdayın pişirildiği aşure tenceresini hemen hemen sıfırlıyorum..) İncir ve kuru kayısıları küçük parçalara bölüyoruz. Aşure kaynamaya başladıktan yarım saat sonra (malzemelerimiz yumuşamaya başladıktan sonra) küçük parçalara ayırdığımız meyve kurularını ve kuru üzümü kaynayan malzemenin içine katıp kaynatmaya devam ediyoruz.. 10-15 dakika kadar kaynattıktan sonra 1 paket karanfili dövüp 1 su bardağı su ile kaynatıp suyunu süzerek aşurenin içine katıyoruz (sadece suyunu) ve 15 dk daha kaynatıyoruz.. Daha sonra nişaşta ve sütü ayrı bir kapta iyice karıştırdıktan sonra yavaş yavaş aşurenin içine ekleyip karıştırmaya başlıyoruz.. Aşureye nişastalı sütü ilave ettikten sonra ~10 dk.kadar karıştırarak kaynatıp şekerimizi de ekliyoruz.. Böylelikle bütün malzemeleri ilave etmiş olarak bir süre daha kaynatıp (~10 dk.) ocaktan alıyoruz.. Kaselere doldurup soğuyunca üstünü süsleyerek servis ediyoruz..
Not: Aşure dibinin tutması için pişirme esnasında belirli aralıklarla karıştırılması lazım..
Afiyet olsun..
AŞURE TÜRK MUTFAKLARINDA OLMAZSA OLMAZ TARİFLERİMİZDEN BİRİDİR.
VE AŞURE ÇOK ASKİDEN KALMA GELENEĞİMİZ VE GÖRENEĞİMİZ ARASINDADIR.
BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM MEHTAP HANIM
Evet aşure tüketmemiz gerekmektedir.Çünkü aşurenin insan sağlığı için farkına varılmadık yararları vardır.Aşure yüksek enerjiye sahip en besleyici ve sağlıklı ürünüdür.
Birçok besin maddesini bünyesinde barındıran aşure, demir, çinko, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ile B, C ve A vitaminlerince zengindir.
Ayrıca yüksek protein içeriği ile aşure, etle beslenemeyenler için de çok önemli bir tatlıdır. Kış mevsiminde vücut direncinin düştüğü soğuk günlerde yüksek enerji kaynağı olan aşure, çocukların direncini artırarak hastalıklara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlayacaktır. Sadece bu dönemde değil, hastalıklara karşı dirençli olunması için kış aylarında sık aralıklarla tüketilebilir.
Aşurenin içinde hayvansal yağ olmadığı için, ceviz, badem ve fıstık gibi ürünler sayesinde de aksine kalp ve damar sağlığı için faydalı roller oynuyor.